Weinig animo voor nieuwe staatshervorming

Op de viering in het stadhuis van Brussel was er weinig animo voor een nieuwe, zevende staatshervorming- het voorstel van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. “Laat ons eerst de vorige goed uitvoeren”, klinkt het bij de coalitiepartners. 

Geert Bourgeois loopt er wat teleurgesteld bij. Hij wil nog een staatshervorming, voor werkloosheid en fiscaliteit, maar de coalitiepartners reageren maar lauw. 

CD&V: “Eerst deze uitvoeren”
“De zesde staatshervorming is niet de laatste staatshervorming, maar we zijn nog bezig aan de uitvoering ervan en dat vraagt bijzonder veel energie”, zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke. “Het is nog niet voor meteen”, stelt hij duidelijk.

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) zet de deur dan weer een tikkeltje meer open voor een nieuwe staatshervorming. "Wij willen eerst de zesde staatshervorming volledig uitgevoerd zien, maar wanneer er concrete en goede voorstellen zijn om verder te gaan, zullen wij zeker rond de tafel komen", zegt hij aan VTM NIEUWS. "Als er voldoende partners zijn."

Open Vld: “Niet aan de orde”
“Met Open Vld willen wij focussen op de economie en dit land niet opnieuw in communautair gehakketak storten”, zegt Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. “Een nieuwe staatshervorming lijkt me niet aan de orde. Laat ons focussen op de economie en jobs.”

N-VA: “Vroeg of laat”
N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft al voor hetere vuren gestaan, maar hij geeft de moed niet op. Dat de andere partijen niet enthousiast zijn is volgens de N-VA-voorzitter “heel traditioneel”. “Elke stap in de Vlaamse ontvoogding zei steeds iedereen ‘neen’, tot we het konden realiseren. Dat was met het federalisme zo, dat zal met het confederalisme ook zo zijn”, zegt hij. 

De Wever is er bovendien van overtuigd dat de andere partijen wel zullen bijdraaien. “Vroeg of laat toch. De vraag is alleen of dat vroeg of laat is, wat mij betreft liefst vroeg”, voegt hij er nog aan toe. 

PS: “Geen vragende partij”
Maar voor een staatshervorming is ook Franstalige steun nodig. Premier Charles Michel (MR) houdt zich op de vlakte vandaag, Paul Magnette (PS) reageert dan weer met een kwinkslag.

“Een Vlaamse feestdag zonder vraag naar meer bevoegdheden is zoals café zonder bier”, grapt hij. “Ik ben geen voorstander en zeker geen vragende partij voor een nieuwe staatshervorming.”