"Linard is kaakslag voor Vlamingen"

Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement, haalt fors uit naar de benoeming van Gérard Linard tot voorzitter van de Belgische Voetbalbond. “Dit is een schabouwelijke kaakslag voor de Vlaming”, zegt Peumans in zijn 11 julitoespraak.

Peumans had het tijdens zijn toespraak over de veranderingen binnen de Europese Unie. Daarbij hield hij een pleidooi voor een sterke, autonoom Vlaams buitenlands beleid. En hekelde hij het beeld dat in veel landen heerst dat “België een Franstalig land is”.

Onwelriekend
Peumans verwees daarbij naar de recente benoeming van Gérard Linard tot voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Linard is Franstalig en spreekt geen woord Nederlands. “Op internationale voetbalvergaderingen zullen 6,5 miljoen Vlamingen vertegenwoordigd worden op eentalig, Franse wijze.”

Voor Peumans “een onwelriekend staaltje Belgique à papa” en “een schabouwelijke kaakslag voor de meerderheid van de bevolking van dit land.”

Brexit
Voor Peumans het signaal om de pleiten voor een sterke Vlaamse diplomatie. Maar hij gaat nog een stapje verder. Hij wil niet enkel een Vlaams diplomatiek korps en een Vlaams ministerie van Buitenlandse Zaken, Vlaanderen zou een "zelfstandige Vlaamse buitenlandse politiek met eigen onderhandelaars" moeten ontwikkelen.

Zo zou Vlaanderen in de brexit-gesprekken niet afhankelijk mogen zijn van de federale onderhandelaars. "Groot-Brittannië is voor Vlaanderen een veel te belangrijke partner om deze gesprekken exclusief over te laten aan federale instanties".

Pluim voor Magnette
Peumans had ook lovende woorden voor de Waalse minister-president Paul Magnette (PS). "Zijn houding heeft de ogen geopend voor Europa, Canada en de rest van de wereld. Sinds het CETA-dossier weet iedereen dat een regio zijn veto kan stellen in Europa." Een compliment van een N-VA'er voor een PS'er is vrij uitzonderlijk maar de pluim is wel volledig in lijn met de boodschap die Peumans vandaag bracht.