Wielrensters klagen manager aan voor overschrijdend gedrag

#MeToo nu ook in de koers: drie wielrensters van het Belgische Health Mate ­Ladies Team beschuldigen hun manager Patrick Van Gansen (54) van psychologisch misbruik en seksueel onaangepast gedrag. De drie vrouwen dienden een klacht in bij de ­ethische commissie van de Internationale Wielerunie (UCI), schrijft ‘Cyclingnews’.

Van Gansen ontkent de beschuldigingen. Volgens hem gaat het om gefrustreerde wielrensters die slecht presteerden. Maar in een open brief van vijf ex-rensters van de ploeg aan ‘Wielerflits’ wordt Van Gansen opnieuw beschuldigd: “Hij is een man met twee gezichten.”

Nadat eerder een Zweedse en een Franse wielrenster naar de UCI waren gestapt, is het nu de Israëlische Esther Meisels (23) die Van Gansen ­beschuldigt. Ze zegt dat hij zijn machtspositie gebruikte om deals te sluiten in ruil voor ongewenste affecties. "Hij wilde altijd knuffelen voor ik naar bed ging. Hij kuste me vaak op het voorhoofd en vroeg me om hem te kussen."

De Wielerbond is vooral bezorgd. “De persoon in kwestie zou beter een stap opzij zetten om het onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen”