Zonder Jan Jambon als premier stapt N-VA niet in federale regering

Als N-VA in mei opnieuw de grootste partij wordt, dan wil ze ook de premier leveren. Dat zei voormalig minister van Binnenlandse Zaken en kandidaat-premier Jan Jambon in De Ochtend op Radio 1. “Het is de logica der dingen dat de grootste formatie de leiding neemt in de regering. Ik denk dat je vanuit de koppositie nog veel efficiënter de zaak kan leiden.”

De Vlaams-nationalisten waren in 2014 al uitgesproken de grootste, maar lieten de leiding van de federale regering toen over aan Charles Michel (MR). Als dat scenario zich op 26 mei opnieuw voordoet, wil N-VA wél de premier leveren, zegt Jambon. Hij is zelf door N-VA-voorzitter Bart De Wever naar voren geschoven als kandidaat-premier. “Vijf jaar geleden was het onmogelijk om in Wallonië draagvlak te vinden om N-VA de regering te laten leiden”, legt Jambon uit. “Maar nu hebben we toch getoond dat we goede en verantwoordelijke bestuurders zijn”, meent hij. 

“Constructiefout”
Dat N-VA de voorbije legislatuur niet de leiding nam, was volgens Jambon “een constructiefout” in de regering. “Ik denk dat Michel I heeft aangetoond waartoe centrumrechts in staat is, maar er had meer in gezeten. Ik blijf positief over Michel zelf, maar hij was wel de leider van een kleinere partij. Grotere partijen kunnen iets meer kracht en doorzettingsvermogen tonen. Vandaar de uitdrukkelijke missie: als we de grootste worden, wil ik niet aan tafel zitten als meesterknecht, maar als kopman van de ploeg zelf.”

Na de verkiezingen van 26 mei zal het beter gaan, belooft Jambon. Het liefst zou hij zo snel mogelijk een centrumrechtse regering vormen. Als dat niet lukt, en er moet een federale regering gevormd worden met Franstalige linkse partijen, gaat dat volgens Jambon alleen vanuit de confederale logica. “Als de kiezer de kaarten zo schudt dat er vanuit Wallonië een rood-groen volksfront op ons afkomt, dan zal de enige juiste oplossing een regering zijn die confederalisme doorvoert”, aldus Jambon.

“Sterker, efficiënter en sneller op de bal”
Als premier wil Jambon het beleid van Michel I verderzetten, “maar sterker, efficiënter en sneller op de bal”. De voormalige vicepremier denkt onder meer aan de realisatie van het begrotingsevenwicht en de volledige jobsdeal, mét de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen. Ook de verlaging van de lasten op arbeid is belangrijk voor Jambon.

Dat N-VA niet in een regering stapt als ze de premier niet levert, wil Jambon niet gezegd hebben. “De bedoeling is dat we in een regering stappen waar we 100 procent achter staan. Dat we als we grootste partij die ploeg leiden, is de uitdrukkelijke ambitie. Maar het heeft niet veel zin om op voorhand breekpunten te gaan opsommen.” 

Sneer
Jambon had ook nog een sneer voor voormalig coalitiepartner CD&V in petto, al noemde hij die niet bij naam. 

“Het was de voorbije jaren heel moeilijk om nog een letter te wijzigen aan akkoorden die door de sociale partners waren gesloten, ook al gingen die regelrecht in tegen wat binnen de regering was afgesproken. Voor één partij was dat taboe”, klonk het. 

CD&V-vicepremier Kris Peeters reageerde even later in De Ochtend. “Het is belangrijk dat mijn partij de lijn houdt en ervoor zorgt dat economische groei samengaat met sociale bescherming. Partijen die dat willen afbouwen zonder rekening te houden met de situatie van mensen, komen CD&V tegen. Dat zal in de toekomst ook zo gebeuren.”