Dit zijn ministers van de regering-Jambon

De ministerposten zijn eindelijk verdeeld. Opvallend: N-VA kiest voor Onderwijs en niet voor Inburgering. Die portefeuille belandt bij Bart Somers, die zo zijn droomdepartement binnenhaalt. Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke wordt minister. Open Vld stuurt Bart Somers en Lydia Peeters naar de nieuwe Vlaamse regering. Dat betekent dus ook dat voorzitter Gwendolyn Rutten zelf niet in de regering stapt. 

De drie Vlaamse regeringspartijen legden gisterenavond het Vlaamse regeerakkoord voor aan de achterban. Doorgaans een formaliteit, ook deze keer. Spannender was de verdeling van de bevoegdheden. In de late namiddag staken de partijvoorzitters de koppen bij elkaar om de ministerposten te verdelen. Dat draaide toch nog anders uit dan verwacht.

N-VA haalt naast de minister-president - Jan Jambon - nog drie ministerposten en de parlementsvoorzitter binnen. CD&V krijgt drie ministers, Open Vld twee. Jambon wordt niet alleen minister-president, maar neemt er ook nog Buitenlands Beleid, Ontwikkelingssamenwerking, Cultuur en Innovatie bij.

Onderwijs
N-VA rijft de felbegeerde onderwijspost binnen. In de campagne had de partij haar zinnen op dat departement gezet want “onderwijs is onze belangrijkste grondstof” en die missie is dus geslaagd. Ben Weyts, de gedoodverfde viceminister-president, krijgt die portefeuille. Daarnaast krijgt hij ook nog sport én zijn huidige bevoegdheid dierenwelzijn. Daar kon hij de voorbije jaren flink punten mee scoren. 

Financiën
De tweede ministerpost is die van Financiën, Begroting, Wonen en Onroerend erfgoed. Dat wordt de Vlaamse fractieleider Matthias Diependaele. Oost-Vlaanderen heeft dringend nood aan een nieuw boegbeeld en Diependaele reed de voorbije jaren een quasi foutloos parcours. Hij zal het afschaffen van de woonbonus en de verlaging van de registratierechten in goede banen moeten leiden. 

Omgeving en Energie
De derde ministerpost voor N-VA is die van Omgeving en Energie. Die vrouw zal dus onder meer de bouwshift tot een goed einde moeten brengen. Zuhal Demir was altijd een logische naam voor de Vlaamse regering. Ze krijgt ook de posten Toerisme en Justitie en Handhaving.

Binnenlands Bestuur en Inburgering
Het stond al quasi vast dat Bart Somers in de nieuwe regering zou belanden. De Mechelse burgemeester speelt duidelijk de eerste Open Vld-viool in de regering-Jambon. Hij wordt niet alleen viceminister-president, hij krijgt ook de bevoegdheden Binnenlands Bestuur, Integratie en Inburgering, Gelijke Kansen, Stedenbeleid, Bestuurszaken, Personeel en Organisatie. 

Mobiliteit en Openbare Werken
Daarnaast rijft de partij Mobiliteit en Openbare Werken binnen. Die post gaat naar Lydia Peeters. Dat betekent dus dat partijvoorzitter Gwendolyn Rutten zelf niet in de regering stapt. Lydia Peeters blijft zo Vlaams minister. Begin dit jaar volgde ze Bart Tommelein op als minister van Begroting, Financiën en Energie in de regering-Bourgeois.

Welzijn
Voor CD&V levert de verdeling ook een verrassend resultaat op. Wouter Beke stapt in de Vlaamse regering en krijgt Welzijn. Hij verving Kris Peeters in de federale restregering en moet de stok dus opnieuw doorgeven. 

Wie die ondankbare taak krijgt, is niet bekend, enkel dat de post naar een vrouw gaat. De bevoegdheden aan Pieter De Crem doorgeven, kan sowieso niet want dan komt de taalpariteit in het gedrang. Tenzij ook MR-vicepremier Didier Reynders meteen richting Europese Commissie zou vertrekken.

Economie
Hilde Crevits blijft vice-ministerpresident en ruilt Onderwijs voor de zware bevoegdheden Economie, Sociale Economie, Werk en Landbouw. 

Brussel, Jeugd en Media
De post van Brussel moet naar iemand gaan die in Brussel woont en dan komt de 37-jarige Benjamin Dalle in beeld. Beke en Crevits trachtten Dalle, hun hoofd van de studiedienst, al een tijdje te lanceren, maar dat mislukte tot nog toe. Hij krijgt ook Jeugd en Media. En zo lossen Crevits en Beke de prangende vraag naar een nieuw gezicht op. De twee voelden al enkele dagen aan dat het lanceren van drie ouwe getrouwen niet in goede aarde zou vallen. Meerdere parlementsleden deelden die bezorgdheid. Ook Jongerenvoorzitter Sammy Mahdi pleitte gisterenavond nog eens stevig voor vernieuwing onder luid applaus. 

Joke Schauvliege, die lange tijd geciteerd werd als parlementsvoorzitster, blijft met lege handen achter, net als Koen Van den Heuvel. Ook Bianca Debaets, die over de tongen ging als potentiële minister bevoegd voor Brusselse Aangelegenheden, haalde het niet.

Voorzitter
Liesbeth Homans zal Jan Peumans opvolgen als voorzitter van het Vlaams Parlement. Die functie wordt momenteel vervuld door partijgenoot Wilfried Vandaele.