De Wever tikt Peumans op de vingers na kritiek op Francken

N-VA-voorzitter Bart De Wever tikt zijn partijgenoot Jan Peumans op de vingers na zijn uithalen naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Hij zei dat Francken "niet de geknipte persoon is om de partij te leiden." “Die uitspraken maken een belabberde indruk”, zegt De Wever aan VTM NIEUWS.

Francken is volgens Peumans “niet de geknipte persoon om de partij te leiden”. Dat zijn kwesties die beter intern besproken worden, vindt Francken. “Ik zie er de relevantie niet eens van in”, zei Francken gisteren in de studio van VTM NIEUWS.

(Meer onder de video)

Mawda
De zaak rond de overleden peuter Mawda zette bij Peumans heel wat kwaad bloed. “In de politiek wordt heel hard geroepen, maar we spreken wel nog altijd over mensen”, klonk het in een interview in Het Belang van Limburg. Francken zelf is het niet eens met die kritiek. “Ik volg een humaan beleid, maar ben wel streng voor zij die er misbruik van maken.”

Belabberd
De Wever is niet opgezet met de kritiek die Peumans geeft in de pers. “Ik vind dat hij mensen beschadigd heeft”, zegt de N-VA-voorzitter. “Dat maakt een belabberde indruk.”

Volksunie
Volgens Peumans is de taal van Francken en De Wever de grote reden voor de forse terugval van N-VA in De Grote Peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws. “Hij verwijst naar de Volksunie, waar er toch genoeg voorbeelden zijn van interne twisten en ruzies. Ik stap niet mee in het verhaal van dat op straat te brengen", zei Francken. Een wijze les die we kunnen leren uit het verdwijnen van de Volksunie: zulke zaken beter intern houden en onder elkaar uitpraten in het Partijbureau.”

Meer daarover: