Calvo: "Niet alleen vlees is rot, ook systeem"

"Niet alleen het vlees is rot, ook het hele systeem", zegt Kristof Calvo van Groen nadat gisteren bekend raakte dat een Vlaams slachthuis uit Olen vervallen kalfsvlees geëxporteerd heeft naar Kosovo. "De hele sector moet grondig doorgelicht worden. Mensen moeten weer kunnen vertrouwen wat er op hun bord ligt", aldus federaal fractieleider Kristof Calvo en Kamerlid Anne Dedry. 

Het Vlaamse slachthuis Vanlommel uit Olen heeft enkele maanden geleden vervallen kalfsvlees geëxporteerd naar Kosovo. Dat bevestigt het bedrijf aan VTM NIEUWS. Ze zeggen wel dat er niet gesjoemeld is, maar dat het om “een menselijke fout” ging. 

Voor Groen moeten de vleesschandalen leiden tot een echte ommekeer. "Dit voedselsysteem, waar hebzucht lijkt te regeren boven gezondheid, is rot. Het zorgt voor veel verliezers: de boeren en de ondernemers die het wel goed menen, de consument, onze gezondheid en het leefmilieu. Alleen wanneer de hele sector wordt doorgelicht, zal er echt iets veranderen", aldus Calvo. 

"Menselijke fout"
Volgens het bedrijf is er niet gesjoemeld en hebben ze toen een fout gemaakt. “Het gaat niet om etiketfraude, er zijn dus geen datums aangepast. Het bleek om een menselijke fout te gaan. We hebben maatregelen genomen en onze procedure is aangepast. We zijn een intern onderzoek gestart en ook het Federaal Voedselagentschap heeft een onderzoek gedaan.”

Opsporingsonderzoek
Onze redactie heeft het Federaal Voedselagentschap gevraagd of dit verhaal klopt, maar zij mogen niets over de zaak zeggen.

Het parket van Antwerpen bevestigt aan VTM NIEUWS dat er een opsporingsonderzoek bezig is. Ze hebben het onderzoek gestart in januari, nadat ze ingelicht zijn door het Federaal Voedselagentschap (FAVV).

Lees ook: Ook Vlaams bedrijf verkocht vervallen vlees