Belgische zangeres Maurane overleden

De Belgische zangeres Maurane is op 57-jarige leeftijd overleden. Haar levenloze lichaam werd gisterenavond door een vriendin aangetroffen in haar bed, in haar woning in Schaarbeek. Niets wijst voorlopig op de tussenkomst van een derde persoon.

Gisterenavond werd door een vriendin van Maurane haar levenloze lichaam in haar eigen huis aangetroffen. "Er is een opsporingsonderzoek geopend. Een wetsdokter en het labo van de federale politie kwamen ter plaatse", vertelt de woordvoerder van het Brusselse parket. Uit de eerste elementen van het onderzoek blijkt dat, in de huidige stand van het opsporingsonderzoek, niets wijst op de tussenkomst van een derde.

Maurane haar echte naam was Claudine Luypaerts, ze werd op 12 november 1960 geboren. De vrouw is de dochter van een componist en een pianolerares en was zelf gebeten door de muziekmicrobe. Maurane was vooral bekend in de Franstalige helft van België.

11 albums
Maurane maakte in totaal zelf elf albums, met als eerste "Danser" (1986). Haar laatste album, "Ouvre", dateert van 2014. Daarna hield ze het artiestenleven twee jaar lang voor bekeken wegens problemen met haar stembanden. In 2016 begon ze opnieuw op te treden.

Tournee 2019
Afgelopen weekend stond Maurane nog op de planken. Zaterdag trad ze op in het Brusselse Egmontpaleis, terwijl ze zondag in het kader van het Irisfeest van het Brussels gewest aan het werk te zien was op het Paleizenplein. Daarnaast werkte ze ook aan een nieuw album ter ere van Jacques Brel, dat voor de herfst van 2018 was gepland, en een nieuwe tournee in 2019.

De zangeres kreeg in ons land in 2003 de onderscheiding van ridder in de Kroonorde. In Frankrijk werd ze in 2011 gedecoreerd als officier in de Orde van Kunst en Letteren. Behalve als zangeres was ze ook als actrice actief, meest recent nog in de Franse film "Le Collier rouge" (2018) van regisseur Jean Becker.

"Haar stem was haar instrument"
Radio-icoon Jan Hautekiet zag haar eergisteren nog in Brussel optreden, en is aangedaan door het overlijden. "Zo geschrokken ik was zondag, zo gechoqueerd ben ik nu", zegt Hautekiet aan VTM NIEUWS. "Maurane was een echte muzikante, haar stem was haar grootste instrument." Herbekijk hier het volledige interview met Hautekiet.

(Lees verder onder de video)

Enkele van de bekendste nummers van Maurane zijn 'Sur une Elude de Bach', 'Toutes les mamans' en 'Tu es mon autre'.