Zomertijd binnen 2 jaar afgeschaft?

De klok terugdraaien is onnodig, vinden een zeventigtal Europese parlementsleden. Zij dienen een resolutie in, waar in december op de plenaire zitting over gestemd zal worden. De resolutie wordt nu al door mensen uit alle acht fracties gesteund. De kans is dus reëel dat het ook echt wordt afgeschaft.

Als de resolutie wordt goedgekeurd, moet de Europese Commissie nadien beslissen of ze het voorstel al dan niet overnemen. Als ze dat wel doen, kan het nog twee à drie jaar duren voor het ook echt wordt afgeschaft. 

Waarom?
Wintertijd is eigenlijk de standaardtijd. Mocht er dus niet met uren geschoven worden, zouden we altijd in wintertijd leven. Waarom werd er dan ooit besloten om toch zomertijd in het leven te roepen?

Voordelen (vroeger)
In 1977, in volle oliecrisis, zochten overheden naar energiebesparende maatregelen om zo de rekeningen van de mensen te drukken. Schuiven met het uur leek daarin de oplossing: ’s avonds blijft het een uur langer licht en dus heb je minder snel elektriciteit nodig voor lampen. Als je dan ook nog eens langer buiten blijft, gebruik je ook geen huishoudtoestellen.

Kritiek
Maar er is ook veel kritiek op de artificiële maatregel. Mensen hebben van dag op dag een uur minder slaap en dat heeft effect op hun productiviteit.

Daarnaast geeft het problemen tussen verschillende tijdzones. Een voorbeeld: in de lente is het in Sydney elf uur later dan in Londen. In New York is het dan vijf uur vroeger. Die laatste voert de zomertijd als eerste in, Londen pas twee weken later. Sydney volgt nog een week later, maar die stad ligt op het zuidelijk halfrond en dus begint daar de wintertijd: een uur achteruit dus.