"Tsunami kan fataal zijn voor Zuid-Spanje"

Wordt Zuid-Spanje binnenkort onder water gezet door een tsunami? De Spaanse documentaire 'La Gran Ola' van de documentairemaker Fernando Arroyo gaat uit van zo'n rampscenario en wekt heel wat onrust op. “De vraag is niet of er een tsunami kan plaatsvinden in het zuiden van Spanje, maar wanneer dat zal gebeuren”.

Het is een van de openingszinnen van de nieuwe documentairefilm die tijdens het filmfestival in Málaga voorgesteld is. De documentaire gaat over de kansen, de voorspellingen en de gevolgen van de grote tsunami die door experts verwacht wordt. De documentaire is vanaf vrijdag te zien in de Spaanse bioscopen.

Volgens de deskundigen die aan het woord komen in de documentaire is de kans op een tsunami in het zuiden van het land erg groot. Het is al een tijd geleden dat Spanje getroffen geweest is door een tsunami, namelijk van in 1755. Toen vond er voor de kust van Andalusië een zeebeving plaats.

Experts
"We zijn op dit moment niet voorbereid." luidt het bij de deskundigen. Mocht een muur van water de toeristische kustplaatsen van Spanje en Zuid-Portugal op dit moment treffen, dan zou dat de dood van duizenden mensen kunnen betekenen.

Ook het uitvallen van de stroom, een tekort aan vers voedsel en water gaan een probleem vormen, stelt de documentaire. "Het is een kwestie van tijd voor het gebeurt, dus we bereiden ons beter voor", zegt Begona Perez, het hoofd van de dienst oceanografie van de Spaanse havens.

Oorzaak
De reden is dat de Golf van Cádiz op een belangrijke tektonische breuklijn ligt - die van de Azoren tot Gibraltar loopt - wat de regio vatbaar maakt voor zeebevingen en daarop volgende vloedgolven. 

Bekijk de trailer hier: