PVDA: "Ook Verhofstadt in Paradise Papers"

De naam van voormalig premier Guy Verhofstadt (Open Vld) duikt op in de Paradise Papers, de gelekte documenten over internationale belastingontduiking. Dat brengt de extreemlinkse partij PdvA vandaag naar buiten. Het bedrijf waar Verhofstadt zes jaar bestuurder van was, heeft filialen in belastingsparadijzen, maar het Europarlementslid zegt daar niet van op de hoogte zijn.

Het bedrijf in kwestie is de Antwerpse rederij Exmar, die in handen is van de familie Saverys. Het bedrijf komt tweemaal voor in de Paradise Papers met twee offshore-bedrijven op de Bermuda-eilanden.

Bestuurder
Guy Verhofstadt was tussen 2010 en 2016 onafhankelijk bestuurder bij Exmar en streek daarvoor 60.000 euro per jaar op. Het nieuws over mogelijke belastingontduiking zou Verhofstadt in nauwe schoentjes kunnen brengen, maar de oud-premier zegt zelf geen weet te hebben van die verdachte filialen.

Maar dat gelooft PvdA-voorzitter Peter Mertens niet. "Het bedrijf Exmar Offshore Ltd. staat op de lijst van dochterondernemingen van Exmar. Verhofstadt kan dus moeilijk beweren dat hij het bestaan ervan niet kent", zegt hij.

Verhofstadt viel twee jaar geleden in het Europees parlement nog fel uit tegen de Griekse regering, omdat ze lokale reders privileges zou geven.

"PvdA brengt fake news"
De woordvoerder van Guy Verhofstadt reageert op de aantijgingen van PvdA. “Dat nieuws dat zij verspreiden, klopt niet. Dat is fake news, in de zuiverste zin van het woord. Exmar Offshore houdt zich bezig met activiteiten die zich letterlijk 'van de kust weg' bevinden, zoals bijvoorbeeld platformen in zee. Dit heeft niets maar dan ook niets te maken met offshore in de fiscale zin van het woord. De PvdA verzint dingen op basis van een misleidende spraakverwarring. CEO Nicolas Saverys heeft me zelfs meegedeeld dat Exmar helemaal niet genoemd wordt in de Panama of Paradise papers. Het is de PvdA zelf die deze link legt en op basis daarvan kwaadwillig leugens verspreidt", klinkt het.