Ontspoorde trein reed veel te snel

De trein die gisteren in de Amerikaanse staat Washington ontspoorde, reed bijna 130 kilometer per uur op een plaats waar een maximumsnelheid van bijna 50 kilometer per uur geldt. Dat hebben onderzoekers van de federale transportautoriteit bevestigd. Bij het ongeluk kwamen drie mensen om.

Volgens de transporautoriteit is het nog veel te vroeg om te zeggen waarom de trein zo snel reed. De spoorwegmaatschappij Amtrak had in een eerdere verklaring al laten weten dat er diepgaand onderzoek bezig is dat moet achterhalen wat er precies gebeurd is. 

"Voorlopig gaan we niet speculeren over de oorzaak en we vragen aan anderen om evenmin te speculeren", klonk het. Eerder zei een bron bij Amtrak dat de trein een bepaalde technologie, die moet vermijden dat treinen aan hoge snelheid ontsporen, niet gebruikte.

Recent geopend
De trein die op weg was van Seattle naar Portland had 80 passagiers en vijf bemanningsleden aan boord. Eerder had een woordvoerder van de politie van Washington laten weten dat 72 mensen overgebracht waren naar ziekenhuizen, na de crash omstreeks 7.30 uur. Bij het ongeval waren ook vijf auto's en een paar vrachtwagens betrokken, maar op de weg vielen geen gewonden.

Het stuk spoor waarop de trein ontspoorde was nog maar recent geopend. Lokale politici hadden bezorgdheid geuit over het nieuwe spoor, omdat het gevaarlijk is dat hogesnelheidstreinen zo dicht bij een snelweg rijden.

Lees meer: Ontspoorde trein: 3 doden

Bekijk ook: Trein ontspoort en komt neer op snelweg