Miljoenen kinderen slachtoffer geweld

Wereldwijd ondergaan miljoenen kinderen geweld, vaak gepleegd door diegenen die instaan voor hun verzorging. Sommige slachtoffers zijn amper twaalf maanden oud. Dat blijkt uit een nieuwe rapport van Unicef.

Drie vierde van de twee- tot vierjarige kinderen van de wereld, dat zijn er ongeveer 300 miljoen, ervaren volgens Unicef psychologische agressie en/of lichamelijke straf door hun verzorgers thuis. Ongeveer zes op de tien kinderen van een jaar in dertig landen met beschikbare gegevens worden regelmatig onderworpen aan gewelddadige discipline. Bijna een kwart van hen wordt fysiek geschud als straf.

Seksueel geweld
Ook oudere kinderen en jongeren ervaren geweld, zegt Unicef. "Wereldwijd hebben ongeveer vijftien miljoen adolescente meisjes van vijftien tot negentien jaar gedwongen geslachtsgemeenschap of worden ze gedwongen tot het verrichten van seksuele daden. Slechts een procent van de adolescente meisjes die seksueel geweld hebben ondervonden, zei dat ze hiervoor professionele hulp zochten", zegt Cornelius Williams, directeur van de Unicef Child Protection Unit.

Moord
Jongeren zijn ook het slachtoffer van moord. "Wereldwijd wordt elke zeven minuten een adolescent gedood door geweld", legt Williams uit. "In de Verenigde Staten hebben niet-Spaanse, zwarte jongens van tien tot negentien jaar oud bijna negentien keer meer kans om vermoord te worden dan niet-Spaanse, blanke jongens van dezelfde leeftijd. In 2015 was het risico om vermoord te worden voor een niet-Spaanse, zwarte adolescente jongen in de VS even groot als het risico om gedood te worden door collectief geweld voor een adolescent die in oorlogsgetroffen Zuid-Soedan woonde."

"De schade toegebracht aan kinderen over de hele wereld is echt zorgwekkend", benadrukt Williams. "Baby's worden in het gezicht geslagen, meisjes en jongens worden gedwongen tot seksuele handelingen, adolescenten worden vermoord in hun gemeenschappen. Geweld tegen kinderen spaart niemand en kent geen grenzen."