IJsbeer doodgeschoten na aanval op man

Op Spitsbergen, de eilandengroep in het noorden van Noorwegen, is gisteren een ijsbeer doodgeschoten nadat hij een Duitse man aanviel. Dat gebeurde toen een groep toeristen van een cruiseschip aan land ging met een kleinere boot.

De toeristen reisden met het schip MS Bremen, dat vaart voor een Duitse rederij. De aanval gebeurde op het eilandje Sjuøyane. Een groepje toeristen en enkele bemanningsleden meerden met een kleinere boot aan op het eilandje toen ze aangevallen werden door de ijsbeer.

'IJsbeerbewaker'
Het dier had het gemunt op een lid van de bemanning, een zogenaamde ‘ijsbeerbewaker’ die instaat voor de veiligheid van de toeristen. Een andere bewaker schoot de ijsbeer dood “uit zelfverdediging”.

De man raakte gewond aan zijn hoofd, maar zijn toestand is stabiel. Een helikopter vloog het slachtoffer naar Longyearbyen, de grootste nederzetting op Spitsbergen. De politie op Spitsbergen onderzoekt het incident.

Steeds meer cruises
Alle cruiseschepen die in de buurt varen zijn verplicht om ‘ijsbeerbewakers’ aan boord te hebben. De toeristische activiteiten zijn er de laatste jaren enorm toegenomen, wat al tot meerdere confrontaties met ijsberen leidde. Alleen volgende week al meren er 18 cruiseschepen aan in Longyearbyen.