Hersenletsel bij VS-student na vrijlating

De Amerikaanse student Otto Warmbier (22) die een tijdlang werd vastgehouden in Noord-Korea en in het begin van deze week werd vrijgelaten, heeft een ernstige hersenletsel opgelopen. Dat zegt het ziekenhuis waar Warmbier naartoe werd gebracht na zijn vrijlating. Warmbier zou wel stabiel zijn.

De 22-jarige Amerikaanse student Otto Warmbier was naar Noord-Korea gereisd als toerist, maar kwam daar in 2016 ernstig in de problemen. Hij werd in het land veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid omdat hij had geprobeerd om een propagandavlag in het stalinistische land te stelen. 

Coma door slaappil
Warmbier zat bijna achttien maanden vast in Noord-Korea toen hij in het begin van de week werd vrijgelaten omwille van medische redenen. Volgens een medisch rapport, opgesteld in Noord-Korea, kwam de jongeman een jaar geleden in een coma terecht nadat hij een slaappil had genomen toen bij hem botulisme was vastgesteld. De Noord-Koreanen zeggen dat ze de Amerikaan dan ook “omwille van humanitaire redenen hebben vrijgelaten”.

Tijdens een persconferentie die vandaag werd gehouden, bevestigde het ziekenhuis de ernstige medische conditie van Otto. De jongen zou stabiel zijn, maar “zou wel een ernstige hersenletsel" hebben opgelopen. 

Geen excuus
Ook de vader van de Amerikaanse jongen nam tijdens de persconferentie het woord. Hij trok de verklaring van Noord-Korea in twijfel en gelooft niet dat zijn zoon in een coma is terechtgekomen door de slaappil. “Er is geen excuus om zijn toestand zo lang geheim te houden en hem de juiste verzorging te weigeren”, zei hij. Eerder hadden ook Amerikaanse artsen hun twijfels geuit over de medische verklaring van Noord-Korea.

Bekijk ook: