Greta Thunberg in de VS: “Trump moet luisteren naar de wetenschap”

Klimaatactiviste Greta Thunberg heeft bij haar aankomst in New York de Amerikaanse president Donald Trump opgeroepen om naar de wetenschap te luisteren. De Zweedse tiener kwam na een zeereis van twee weken aan in Manhattan, waar ze woensdag (lokale tijd) aan wal stapte.

Gevraagd naar haar mening over Trump antwoordde ze: “Mijn boodschap voor hem is om gewoon te luisteren naar de wetenschap, maar dat doet hij duidelijk niet.” Thunberg denkt overigens niet dat zij de president van haar boodschap kan overtuigen. “Niemand heeft hem kunnen overtuigen van klimaatverandering, de urgentie, waarom zou ik dat kunnen doen?”

Thunberg heeft een trip van ongeveer 5.550 kilometer achter de rug. Ze vertrok op 14 augustus uit het Engelse Plymouth op het zeiljacht Malizia II. Ze wilde de oceaan op een klimaatneutrale manier oversteken en zal in New York een VN-conferentie bijwonen. 

De tiener is ook nog van plan de komende tijd naar Canada, Mexico en Chili te gaan. In Santiago wordt in december een klimaatconferentie gehouden. Thunberg groeide uit tot een bekende klimaatactiviste door haar schoolstaking. Ze spijbelde om te demonstreren bij het Zweedse parlement. Wereldwijd volgden scholieren haar voorbeeld.

Via Twitter kondigde de tiener aan eerst even een paar dagen rust te nemen om dan vrijdag deel te nemen aan een klimaatbetoging aan het VN-gebouw in New York.