Franse comapatiënt Vincent Lambert is overleden

Vincent Lambert, een Fransman die al meer dan tien jaar in een vegetatieve toestand verkeerde, is vandaag overleden. Dat heeft zijn familie gemeld aan het Franse persbureau AFP. De behandeling van Lambert werd vorige week stopgezet. 

“Vincent is om 8.24 uur deze voormiddag overleden” in het ziekenhuis in Reims, zegt zijn neef François.

Op 2 juli besliste de arts om de kunstmatige voeding van de patiënt stop te zetten na een uitspraak van het Franse Hof van Cassatie. 

Het Franse Hof van Cassatie - het hoogste rechtsorgaan in het land - had immers op 29 juni in een spoedprocedure bepaald dat de 42-jarige Vincent Lambert toch het recht had om te sterven. “Zijn behandeling mag onmiddellijk stopgezet worden”, luidde het toen. 

De beslissing dat de man in leven moet worden gehouden, was zodoende nietig verklaard. Het was niet mogelijk om tegen deze uitspraak in beroep te gaan. Zo kwam er een einde aan een jarenlange juridische strijd. De familie van de vroegere verpleegkundige was immers diep verdeeld: terwijl zijn echtgenote haar man wil laten sterven, willen zijn katholieke ouders dat met alle macht verhinderen.

De man liep door een motorongeluk in 2008 een ernstig hersenletsel op en raakte volledig verlamd. Hij belandde in coma. In 2013 bleek dat zijn gezondheid niet meer zou verbeteren, waarop zijn artsen adviseerden de behandeling stop te zetten. Zijn vrouw Rachel ging daarmee akkoord, net zoals zijn zes broers en zussen. Maar zijn ouders wilden daar niets van weten en zij startten een ware procedureslag. In mei kregen ze nog gelijk van het hof van beroep. Maar het Hof van Cassatie had dat arrest eind juni nietig verklaard. Vincent Lambert mocht sterven.