Dit ruimtetuig crasht straks op Saturnus

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini zal vandaag een kamikazevlucht uitvoeren in de atmosfeer van de planeet Saturnus. Zo komt er een einde aan een reis van twintig jaar door de ruimte, waar bij het tuig informatie van onschatbare waarde heeft vergaard over Saturnus en haar manen.

Cassini werd in 1997 gelanceerd, vloog langs Venus en Jupiter en kwam in 2004 in een baan rond Saturnus terecht. Een jaar later koppelde een sonde zich los van Cassini en landde op Titan, de grootste maan van Saturnus. Cassini bleef meer dan tien jaar lang informatie over Titan en Saturnus doorsturen. Zo werd er vloeistof ontdekt op Titan en een oceaan van water op een andere maan van Saturnus.

Grote Finale
In april van dit jaar begon Cassini aan zijn ‘Grote Finale’. In de afgelopen maanden heeft het tuig 22 vluchten tussen de ringen van Saturnus ondernomen en doet dat als eerst ruimtetuig ooit. De NASA wil niet dat het toestel zonder brandstof komt te zitten en crasht op een van de manen van Saturnus. Daarom wordt Cassini nu de atmosfeer van Saturnus ingestuurd, en dat aan een snelheid van 113.000 kilometer per uur.

Omstreeks 13.55 uur Belgische tijd zal het radiosignaal van Cassini wegvallen en zal het tuig uiteenspatten en opbranden. 86 minuten later krijgen wij hier op aarde het laatste signaal binnen, maar dan is de sonde al lang verwoest.

Bekijk ook: