Limburgse broer en zus opgepakt door IS-banden

Een 19-jarige jongen en zijn zus (21) uit het Limburgse Zonhoven zitten sinds vorige week zaterdag in de cel, op verdenking van banden met de terreurorganisatie IS. Hij zou rechtstreekse banden hebben met de terreurgroep. Zijn zus zou vertalingen hebben gemaakt voor Dabiq, het magazine van IS. Dat schrijft Het Belang van Limburg.

Het gaat om een broer en zus van een Servisch echtpaar dat de oorlog in hun thuisland ontvluchtte en in Zonhoven terechtkwam. Hoewel het gezin zich perfect had geïntegreerd, begonnen zowel de broer als de zus te radicaliseren. Bij de politie-inval in hun huis werden computers en gsm's in beslag genomen. Daarop werden tal van gewelddadige filmpjes aangetroffen met onder meer onthoofdingen.

Uit het onderzoek zou blijken dat de broer rechtstreekse banden had met IS. Zijn zus zou - mogelijk op zijn vraag - vertalingen hebben gemaakt voor het online magazine Dabiq dat in verschillende talen verschijnt en door IS gebruikt wordt voor propaganda en het ronselen van jihadisten.

Via app Telegram
Het meisje uit Zonhoven zou de vertalingen voor Dabiq via de applicatie Telegram hebben doorgestuurd naar de terreurgroep. Telegram is een gratis berichtendienst. De gebruikers kunnen versleutelde berichten, foto's, video's, stickers en bestanden uitwisselen, die zichzelf achteraf vernietigen. Volgens experts is de berichtendienst echter niet zo veilig als wordt voorgesteld. Mogelijk zijn de politiediensten in ons land dan ook via deze weg op het spoor gekomen van de activiteiten van de jonge Zonhovenaars. Naar verluidt werden zij al geruime tijd in het oog gehouden.

Bekijk ook: