Zuckerberg komt in België privacybeleid Facebook duiden

Facebook-baas Mark Zuckerberg aanvaardt de uitnodiging van het Europees Parlement en komt "hopelijk volgende week al" uitleg verstrekken over de privacyregels van zijn bedrijf in de nasleep van het schandaal met Cambridge Analytica. Dat heeft parlementsvoorzitter Antonio Tajani vandaag meegedeeld. 

"De stichter en CEO van Facebook heeft onze uitnodiging aanvaard en komt zo snel mogelijk naar Brussel om de leiders van de politieke fracties en de voorzitter en rapporteur van de commissie voor Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken te ontmoeten", zo kondigde Tajani aan. 

Facebook Live?
Volgens een bron in het parlement zal de ontmoeting achter gesloten deuren plaatsvinden. Dat is niet naar de zin van liberale fractieleider Guy Verhofstadt. "In dat geval zal ik de vergadering met Zuckerberg niet bijwonen, het moet een openbare hoorzitting zijn. Waarom geen Facebook Live?", tweette Verhofstadt.

Cambridge Analytica
Het Europees Parlement had op de komst van Zuckerberg aangedrongen nadat zijn sociale netwerk in maart in opspraak was geraakt. Toen raakte bekend dat het bedrijf Cambridge Analytica persoonsgegevens van miljoenen Facebook-gebruikers had verzameld zonder hun toestemming. Zuckerberg moest daarover ook al uitleg komen verstrekken tijdens een marathonzitting in het Amerikaanse parlement. 

"Onze burgers verdienen een volledige en gedetailleerde uitleg. Ik begroet de beslissing van Mark Zuckerberg om persoonlijk te verschijnen voor de vertegenwoordigers van 500 miljoen Europeanen. Dit is een stap in de juiste richting om het vertrouwen te herstellen", zo verklaarde Tajani. Hij voegde toe dat de fractieleiders ook besloten hebben een hoorzitting met Facebook en andere spelers te organiseren over privacybescherming en de potentiële impact op verkiezingen.