We rijden te vaak door aan zebrapad

Elk jaar worden in ons land 1.500 boetes uitgeschreven aan automobilisten die niet stoppen voor voetgangers aan het zebrapad. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het cijfer is nog maar het topje van de ijsberg, zeggen experts. Wie niet stopt voor een voetganger, krijgt een boete van minstens 174 euro.

De wet is nochtans duidelijk: een voetganger die wil oversteken aan het zebrapad, krijgt altijd voorrang. Maar dat is in de praktijk dus te vaak niet het geval, blijkt uit de cijfers van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Wie betrapt wordt als hij niet stopt voor een voetganger aan het zebrapad, mag zich aan een boete van minstens 174 euro verwachten. En dat is niet overdreven, want elk jaar zijn er 200 voetgangers die omkomen of zwaargewond raken bij het oversteken op een zebrapad. 

Niet hoffelijk
“Veel automobilisten lappen de regel aan hun laars”, zegt Stef Willems van verkeersveiligheidsinstituut Vias. “Het punt is niet dat ze de wet niet kennen, maar dat ze niet hoffelijk wíllen zijn. Ze vinden het vervelend om te remmen en daarna weer op trekken, en ze denken: 'er zal wel iemand anders stoppen'.”

De overtredingen aan het zebrapad zijn volgens experts ook sterk gebonden aan de locatie. “Er zijn wegen waar automobilisten niet meteen een zebrapad verwachten”, zegt mobiliteitsexpert Kris Peeters in het Nieuwsblad. “Die oversteekplaatsen worden meestal wel aangeduid met verkeersborden, maar door de overdaad aan verkeerssignalisatie op onze wegen mist dat bord zijn effect.”

Vogelvrij
Hij wijst ook op de ondermaatse controle door de politie. “Er is een groep mensen die zich boven de wet verheven voelt. En omdat de pakkans voor zulke overtredingen klein is, betekent het in feite dat sommige voetgangers vogelvrij zijn.”