Dossier Salah Abdeslam

Mary vraagt vrijspraak door procedurefout

Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, zegt dat er procedurefouten zijn gemaakt in het onderzoek naar de schietpartij in de Driesstraat en dat de strafvordering in het proces dus onontvankelijk is. Bij de aanstelling van een onderzoeksrechter is een inbreuk gepleegd op de taalwetgeving, waardoor het hele onderzoek nietig is en Salah Abdeslam moet vrijuit gaan, klonk het.

"Sven Mary heeft een procedurefout ontdekt bij de aanstelling van een onderzoeksrechter voor de zaak van de Driesstraat. Daarbij zou de taalwetgeving overtreden zijn", zegt VTM NIEUWS-terreurexpert Faroek Özgünes. "In terrorismedossiers zegt de wet dat de oudste onderzoeksrechter beslist welke andere gespecialiseerde onderzoeksrechter het dossier krijgt toegewezen. Die oudste onderzoeksrechter is een Nederlandstalige onderzoeksrechter, Patrick De Coster. Hij heeft een Franstalige onderzoeksrechter op de zaak van de Driesstraat gezet, Isabelle Panou, maar hij heeft dat gedaan in het Frans. De taalwetgeving zegt dat hij dat moet doen volgens de taal van zijn rechtbank en Patrick De Coster behoort tot de Nederlandstalige rechtbank."

(Lees verder onder de video)

Splitsing van rechtbanken
De wetgeving waarop Mary zich beroept is de taalwetgeving uit 1937 over het taalgebruik in rechtszaken. "De advocaat baseert zich op artikel 12 en die is heel expliciet", zegt Özgünes. "Men is hier voorbijgegaan aan de splitsing van de Brusselse rechtbank. Tot 2014 was Brussel een tweetalige rechtbank. Sinds april 2014 is die gesplitst in een Franstalige rechtbank in Brussel en de Nederlandstalige rechtbank van Halle-Vilvoorde. In dat terrorismeonderzoek heeft men alsof gedaan dat er helemaal geen splitsing is", aldus nog Özgünes.

(Lees verder onder de video)

Gevolgen?
"Sven Mary legt met deze procedurefout eigenlijk ook een bom onder het hele onderzoek naar de aanslagen van 22 maart. De onderzoeksrechters die zich met deze zaak hebben beziggehouden, zijn toen op exact dezelfde manier aangesteld. Als er dus een overtreding is gebeurd van de taalwetgeving in de zaak van de Driesstraat, dan is dat ook gebeurd bij het onderzoek naar 22 maart en is dat onderzoek dus nietig", zegt Özgünes.

(Lees verder onder de video)

"Buitenlandse media zijn verbouwereerd dat een terrorist door een fout tegen de taalwetgeving kan vrijkomen", zegt Özgünes.