Brugse Zot nu ook alcoholvrij te verkrijgen

De Brugse brouwerij de Halve Maan, bekend van de Brugse Zot, brengt als eerste Belgische brouwer een alcoholvrij speciaalbier op de markt.  Het brouwproces is uniek: eerst brouwen ze gewoon bier, en daarna filteren ze de alcohol eruit. 

Eerst was er de gewone Brugse Zot, een speciaalbier met zes procent alcohol. Maar er is nu ook een nieuwe alcoholvrije variant. De twee bieren zien er compleet hetzelfde uit, ze zijn dan ook gemaakt van hetzelfde brouwsel.

Uniek filtratieproces
De typische biersmaak blijft behouden door een uniek filtratieproces. Het is wereldwijd de eerste keer dat zo van een gewoon bier een alcoholvrij bier wordt gemaakt. Het bier met zes procent alcohol gaat door een buizenstelsel met daarin een filter die de alcoholdeeltjes eruit zuivert.

En zo blijft alcoholvrij bier over. Het is te zeggen, bijna alcoholvrij bier. Alle alcohol eruit halen, zou ook lukken, maar dan moet de brouwer wel veel langer filteren, dat duurt nu al veertig uur.

Geen smaak verloren
De klassieke manier om alcoholvrij bier te maken, is de alcohol verdampen door het bier te verhitten. Dat wilde deze brouwer niet doen omdat volgens hem dan ook veel andere smaken verloren gaan. Het unieke prces zorgt dat het bier wel iets duurder is dan de 'gewone' variant.