Boete te laat in bus: moet je nog betalen?

De afgelopen weken kregen duizenden Belgen veel te laat hun verkeersboete in de bus, soms zelfs met een verlopen betaaldatum. Zij krijgen nu twee weken de tijd om hun boete te betalen. De eerste betaalherinnering zal ook geen verhoging van de verkeersboete teweegbrengen.

De afgelopen weken vielen bij duizenden Belgen verkeersboetes met een zeer krappe, of zelfs al verlopen uiterste betaaldatum in de bus. De reden is dat het gloednieuwe systeem om verkeersboetes automatisch te innen, nog niet op punt staat.

Het callcenter van bpost, dat werkt in onderaanneming voor verschillende federale overheidsdiensten, ontving de afgelopen dagen ettelijke honderden telefoontjes van ongeruste burgers die vreesden voor een hogere boete, omdat ze niet op tijd hadden betaald.

Maar dat zal niet het geval zijn, zegt de FOD Justitie. De overtreder heeft twee weken de tijd om een verkeersboete te betalen. "Als de burger zijn verkeersboete niet betaalt, zal hij sowieso een herinnering krijgen met de vraag om alsnog te betalen. Die eerste herinnering is gratis en brengt geen verhoging van de verkeersboete met zich mee”, zegt woordvoerder Edward Landtsheere.

Automatisering
Sinds 28 maart gebeurt de inning van verkeersboetes in ons land volledig automatisch. Van zodra de politie een pv heeft opgesteld, gebeurt de verdere verwerking volledig via de computer, waarna bpost de brief met de onmiddellijke inning verzendt. Vroeger moesten agenten de pv's zelf afdrukken en in een enveloppe steken.