Beveiligt deze camera straks onze stations?

In het treinstation van Leopoldsburg in Limburg wordt vanaf vandaag een dynamische bewakingscamera gebruikt. Het gaat om een proefproject van NMBS om de stations extra te beveiligen tegen bijvoorbeeld vandalisme en spoorlopers.

Echt subtiel is de camera wel niet, maar dat is een bewuste beslissing. Hij is geïnstalleerd op een aanhangwagen, die opvallend op het perron staat. Het toestel moet dankzij zijn grootte in de eerste plaats preventief werken, en vandalen en spoorlopers ontmoedigen. 

Beelden doorsturen
Daarnaast heeft de camera ook een repressieve taak want de bewakingsbeelden worden rechtstreeks doorgestuurd naar de controlekamer in Brussel. Als op de beelden iets verdachts te zien is, worden de veiligheidsagenten van Securail of de politie gewaarschuwd, die dan zo snel mogelijk ter plaatse gaan.

De politie kan de bewakingsbeelden in het kader van een onderzoek ook opvragen bij NMBS.

360 graden
De bewakingscamera heeft een detectiebereik van 360 graden en wordt vanuit de controlekamer bediend. Daarnaast beschikt het toestel ook over bewegingsdetectoren, waardoor de camera zich automatisch naar de juiste plaats richt en filmt daar waar het nodig is.