Australië wil miljoen kangoeroes doden

Australië wil dit jaar meer dan een miljoen kangoeroes doden om “de bedreigde graslanden en wilde dieren te beschermen”. Maar dierenactivisten gaan daar niet mee akkoord. Volgens hen vormen de kangoeroes helemaal geen bedreiging.

Er leven maar liefst 50 miljoen kangoeroes in Australië. Hoewel het dier hét symbool bij uitstek is van het land, is toch niet iedereen fan. Landbouwers zien kangoeroes niet graag komen omdat ze het gras van hun dieren weggrazen. Regelmatig openen ze dan ook het vuur op de dieren.

En dat is dus perfect legaal. De overheid laat jagers en landbouwers toe om de kangoeroes te doden, zolang ze in het hoofd worden neergeschoten. Wanneer de dieren nog leven, mogen ze toch in het hart worden geschoten.

1,6 miljoen gedood
Volgens dierenorganisatie THINKK van de technische universiteit van Syndey werden in 2016 1,6 miljoen kangoeroes gedood. Toch is dat perfect verdedigbaar, vindt professor landschapsecologie David Lindenmayer van de Australian National University.

“De kangoeroes zijn heel schattig en een onmisbaar deel van ons ecosysteem maar hun enorme aantal vernietigt datzelfde ecosysteem”, zegt Lindenmayer aan BBC. “Doordat de roofdieren vrijwel zijn uitgeroeid, hebben de kangoeroes vrij spel.”

"Geen bewijs"
Maar dierenactivisten schreeuwen moord en brand. “Er is geen overtuigend bewijs dat de kangoeroes ons ecosysteem beschadigen”, zegt Louise Boronyak van THINKK aan BBC, “Integendeel, ze houden het gras kort en voorkomen zo bosbranden. Bovendien bemesten ze voedingsarme gronden.”

Op sommige plaatsen in Australië daalt het aantal kangoeroes dramatisch, volgens Bornoyak. “Vorig jaar was er een massasterfte, waarschijnlijk door een ziekte. In sommige gebieden zijn er zelfs geen kangoeroes meer.”