Atar overgebracht naar Frankrijk

Yassine Atar, die ervan verdacht wordt één van de leiders te zijn achter de aanslagen van Parijs in november 2015, zal overgebracht worden naar Frankrijk. Dat heeft RTL bericht. Het federaal parket bevestigt 's middags dat Atar vanochtend is overgebracht naar Frankrijk.

Yassine Atar, een van de verdachten in het onderzoek naar de aanslagen van Parijs, zal deze namiddag voorgeleid worden voor de Franse antiterreurrechter Tessier, zo meldt de Franstalige privé-zender. Die magistraat zal hem naar verwachting in verdenking stellen als medeplichtige aan 132 terroristische moorden in Parijs.

Een van leiders terreurcel
Yassine Atar zou een van de leiders geweest zijn van de terroristische cel van Parijs. Hij is de broer van Oussama Atar, een andere verdachte in datzelfde onderzoek, en een neef van de gebroeders El Bakraoui, de kamikazes van de aanslagen in maart 2016 in Brussel.

Yassine Atar werd er in eerste instantie van verdacht zichzelf twee keer te hebben willen opblazen in Brussel, onder meer in de fanzone op het Rogierplein tijdens het EK Voetbal in juni 2016. Die verdenkingen konden niet bewezen worden, waardoor deze aantijgingen vervielen.

Telefoonterminal
In het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, wordt Yassine Atar ervan verdacht de telefoonterminal te hebben geactiveerd toen de gebroeders El Bakraoui in contact stonden met Abdelhamid Abaaoud, de coördinator van de aanslagen, aldus RTL. "Dat betekent niets, in de mate dat deze antenne een zone van meerdere kilometers dekt. En strikt genomen bewijst dus niets dat Yassine Atar zich in de buurt van de gebroeders El Bakraoui zou bevonden hebben", zei meester Sébastien Courtoy, de raadsman van Yassine Atar, aan RTL.

Foto: archief