2 brandweermannen overleden bij brand in Beringen

In Beringen, in Limburg, zijn twee brandweermannen omgekomen bij een hevige brand in een leegstaand pand. Dat bevestigt zonecommandant Bert Swijsen. Er vielen ook vier gewonden tijdens de interventie. Het parket onderzoekt de zaak. Vanaf morgen ligt er een rouwregister voor de brandweermannen in Beringen en in Heusden-Zolder.

(Lees verder onder de video)

Rond 2 uur deze nacht vatte een leegstaand gebouw in de Koolmijnlaan in Beringen vuur. Het was een uitslaande brand in een complex gebouw. Terwijl de interventieploegen het gebouw binnendrongen om de brand te bestrijden, heeft zich een ontbranding van de hete rookgassen in het gebouw voorgedaan, zei de zonecommandant. in een persconferentie. Niet alle brandweermannen konden zichzelf daarbij in veiligheid brengen. "Door de hitte en de drukgolf stortte een deel van het gebouw in", voegt hij daar nog aan toe.

Twee brandweermannen overleden
“De maximale inzet van alle collega’s tijdens de zoekactie ten spijt, werden de 2 vermiste brandweermannen helaas levenloos teruggevonden door hun collega’s", aldus Bert Swijsen. Daarnaast raakten ook vier brandweermannen van de zone Zuid-West Limburg gewond, drie mensen lichtgewond en één persoon zwaargewond. De lichtgewonden zijn met een rookintoxicatie naar het ziekenhuis in Heusden-Zolder gebracht, maar mochten intussen het ziekenhuis verlaten. Eén brandweerman is met zwaardere verwondingen naar het ziekenhuis in Leuven gevoerd. Alle drie de slachtoffers zijn van de post Heusden-Zolder.

De brandweermannen die bij de interventie aanwezig waren, worden momenteel opgevangen en krijgen psychologische ondersteuning. Ook de korpsen van De zonecommandant bedankt ook alle ploegen en veiligheidsdiensten voor hun inzet. “Ik wil de betrokken ploegen en de getroffen families mijn steun betuigen. Dit is een zwaar verlies voor de brandweer.”

"Zwarte dag"
Burgemeester Thomas Vints (CD&V) van Beringen noemt deze zondag een hele zwarte dag voor de geschiedenisboeken van zijn stad. "Ik heb met de brandweermannen gesproken en ook met het team dat als eerste vanuit Beringen ter plaatse was gekomen. Dan zie je dat die verslagenheid heel groot is. Ze hadden nooit gedacht dat dit zou gebeuren. Het leek op een gewone brand, die ze onder controle zouden krijgen en dan gebeurt er zoiets", zei de jonge burgervader. "Iedereen is er zich van bewust met welke gevaren ze bij een interventie geconfronteerd worden, maar dit wens je niemand toe. Je weet dat dit kan gebeuren, maar je hoopt dat je het nooit moet tegenkomen."

Niet eerste brand
De burgemeester bevestigt ook dat het niet de eerste keer is dat er een brand uitbrak in het bewuste pand aan de Koolmijnlaan. In november vorig jaar ontstond er ook al brand toen een kraker zijn matras in brand had gestoken. Toen slaagde de brandweer erin de brand tijdig onder controle te krijgen. Bovendien gaat het ging om een complex, onbewoonbaar gebouw dat leegstond en waar af en toe krakers kwamen. In het gebouw waren al verschillende wanden weggehaald om er een winkelpand van te maken, waardoor het niet makkelijk te blussen is. "Het is inderdaad niet de eerste keer dat er brand ontstaat. Het is niet duidelijk of er een link is met eerdere feiten. Het is aan het parket om dat uit te zoeken", aldus Thomas Vints.

Heel uitzonderlijk
Uit cijfers van de civiele bescherming blijkt dat het uiterst zelden gebeurt dat brandweermannen omkomen tijdens een brand. Sinds 2012 (vanaf dan zijn er cijfers) is geen enkele brandweerman omgekomen tijdens een brand. Elk jaar zijn er wel zo'n 25 tot 50 brandweermannen die tijdens een interventie gewond raken.