10.000 betogers tegen asielbeleid

Tienduizend mensen zijn samengekomen aan het Brusselse Maximiliaanpark om er te protesteren tegen het asielbeleid van de federale regering. Ze trokken in een 'Human Wave for solidarity and humanity' naar het centrum van Brussel.

"Al sinds het begin worden wij vanuit de politie zelf getipt over op handen zijnde controleacties en arrestaties", zegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen. "Dat bewijst dat er zelfs bij de politie onvrede is over de manier waarop zij geïnstrumentaliseerd worden in deze onmenselijke asielpolitiek. Ook andere delen van de samenleving zijn in beweging gekomen en de golf verspreidt zich. Het enige dat wij vragen is wat meer menselijkheid."

Te danken aan burgers
"Als er zich in Brussel geen tweede Calais heeft gevormd, is dat enkel te danken aan de burgers en niet aan deze regering", zegt Alexis Deswaef, voorzitter van de Ligue des Droits de l'Homme. "Deze regering laat zich enkel meeslepen door een identitaire, nationalistische partij."

De recente inval in de vzw Globe Aroma, waar zeven mensen opgepakt werden, heeft ook veel kwaad bloed gezet. "Vandaag zitten nog steeds twee van die zeven mensen in het gesloten centrum 127bis", zegt artistiek directeur Els Rochette van de vzw. "Al 15 jaar werken wij met nieuwkomers, waar kunnen die mensen zich nu nog veilig voelen, als het niet bij ons is."